Body Chief_inf pras_Odporność na widelcu_30.09.2015

Odporność na widelcu

Powszechne obecnie modyfikowanie żywności sprawia, że traci ona swoje wartości odżywcze. Tymczasem, właśnie zdrowe właściwości naturalnych składników powinny odgrywać kluczową rolę w naszej diecie, zwłaszcza jesienią, gdy odporność organizmu wystawiona jest na próbę.

Czas na owoce i warzywa – Dieta, która ma na celu zwiększenie odporności łączy w sobie wiele aspektów: odpowiedni dobór produktów spożywczych, aktywność fizyczną i psychiczną oraz nawodnienie organizmu, co sprowadza się do odpowiedniego bilansu witamin, tłuszczy i minerałów w organizmie. Głównym źródłem witamin w diecie są owoce i warzywa. Żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wartości odżywcze w nich zawarte należałoby spożywać od 400 do 600 gramów warzyw, oraz od 300 do 450 gramów owoców. Trzeba również pamiętać, że każde podgrzewanie produktu naturalnego sprawia, że jego wartość odżywcza maleje. Dlatego warto jeść je na surowo i zwracać uwagę na skórki, gdyż właśnie pod nimi znajduje się najwięcej błonnika pokarmowego i wartości odżywczych. Oprócz owoców i warzyw, zwłaszcza tych sezonowych, których nie brakuje jesienią, ważne są również takie produkty jak razowy chleb, pełnoziarnisty makaron, czy brązowy ryż, które zawierają w sobie pełne ziarna i nie są przetworzone. To one harmonizują w ciele magnez i żelazo.

Odpowiednie pH – Kolejną perspektywą, z której trzeba spojrzeć na własną odporność jest kontrola zakwaszenia organizmu. Do zaburzenia pH dochodzi wówczas, gdy dieta zdominowana jest przez mięso, oraz produkty pochodzenia zwierzęcego np. sery, twarogi i jogurty. Białko jest głównym budulcem tych produktów, a to właśnie ono ma predyspozycje zakwaszające organizm. Aby tego uniknąć ważne jest stworzenie w ciele środowiska alkalicznego, które lepiej współgra z systemem odpornościowym. Pomogą w tym owoce, warzywa i przede wszystkim częste picie wody.

Nie tylko źródło młodości – Następnym elementem, który składa się na naszą odporność są przeciwutleniacze. Mają one za zadanie chronić organizm przed infekcjami i wolnymi rodnikami. Najsilniejszy z przeciwutleniaczy to witamina C. Choć powszechnie kojarzona tylko z cytrusami, jej duże stężenie znajduje się m.in. w truskawkach, papryce, kapuście i natce pietruszki. Inne przeciwutleniacze to witamina A, E, oraz cynk, który można znaleźć w owocach morza, baraninie, czy pestkach dyni, a także selen występujący w podrobach oraz nasionach słonecznika.

Co warto redukować – Chyba najważniejszym aspektem jest usunięcie z diety słodyczy i alkoholu, tzw. „pustych kalorii”. Może i dają one dużo energii, kiedy zastępuje się nimi normalny posiłek, ale zawierają prawie zerowe wartości odżywcze. To, co warto dodać w kwestii regulowania mikro i makroelementów w organizmie, to zmniejszenie ilości wypijanej dziennie kawy. Kofeina znana jest z wypłukiwania wartościowych składników odżywczych. Najlepszym sposobem na wyeliminowanie tego składnika z diety jest modyfikacja zwykłej kawy na jej zdrowszy, bezkofeinowy, zbożowy zamiennik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *