chruściki

Świętujemy Dzień Chruścików: przepisy na zdrowe łakocie

Chrusty, zwane również faworkami, kojarzą prawdopodobnie wszyscy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że ich powstanie było kwestią przypadku. Ów przypadek spowodował, że chruściki są dzisiaj tradycyjnym i popularnym przysmakiem.

 Powstanie chruścików wiąże się z historią – a właściwie legendą – młodego i niedoświadczonego cukiernika, który podczas smażenia pączków przypadkowo upuścił kawałek ciasta na rozgrzany olej. W ten niezaplanowany sposób powstały popularne faworki. W Polsce kojarzą się z karnawałem – przede wszystkim dlatego, że na Śląsku panował zwyczaj przyjmowania gości w Nowy Rok i częstowania ich faworkami. Początkowo były wytwarzane z ciasta przeznaczonego na pączki, jednak z biegiem lat przepis się zmieniał. Obecnie chruściki tworzy się z ciasta zbijanego, składającego się z kilku podstawowych produktów: mąki, jajek, cukru, tłuszczu oraz kilku surowców, takich jak: spirytus, wanilia i śmietana. Być może nie są tak kaloryczne jak kiedyś, niemniej jednak nie należą do lekkich i zdrowych łakoci, dlatego specjalnie na tę okazję mamy dla Was kilka przepisów, którymi osłodzicie sobie dzisiejszy dzień i zachowacie szczupłe sylwetki! :)

Ekspresowy deser malinowy

To bardzo łatwy i przede wszystkim szybki sposób na to, aby przygotować sobie słodką przekąskę.

Potrzebujemy:

  • mrożonych malin 150g (maliny można zastąpić np. truskawkami, w sezonie warto sięgnąć po świeże owoce)
  • jogurtu naturalnego 500ml
  • owsianych ciastek naturalnych

Najpierw kruszymy ciastka owsiane (jedno ciastko powinno wystarczyć na jedną porcję), następnie dokładnie blendujemy owoce. Teraz pozostaje jedynie ułożyć produkty w naczyniu: najpierw owsiane ciastka, potem jogurt, a na końcu maliny. To, jak wyglądać będą warstwy i ile ich będzie, zależy tylko od Ciebie. Na wierzch, jako ozdobę, możemy dodać liść bazylii lub mięty. Całość nie powinna zająć nam więcej niż 15 minut.

Pieczone jabłko z cynamonem

Taka przekąska jest naprawdę bardzo szybka w przygotowaniu oraz zdrowa i smaczna. Jednocześnie z pewnością rozgrzeje w chłodne, zimowe dni.

Potrzebujemy:

  • jabłek
  • cynamonu
  • orzechów włoskich, żurawiny oraz miodu (opcjonalnie)

Wystarczy przekroić jabłko na pół i wydrążyć pestki, a potem upiec obie połówki w piekarniku. Jeżeli chcemy dodać również orzechy włoskie oraz żurawinę, przed pieczeniem musimy wymieszać je razem z miodem. Następnie umieścić w wydrążonym miejscu po pestkach. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni, a czas pieczenia wynosić około dwudziestu minut. Po wyciągnięciu jabłek z piekarnika, należy posypać je cynamonem.

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Marchewka jest źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera wiele składników mineralnych, m.in.:  magnez, fosfor czy potas. Takie ciasto jest więc nie tylko smaczną przekąską, ale również zdrową.

Potrzebujemy:

  • startej marchewki (1,5 szklanki)
  • mąki, np. orkiszowej (1,5 szklanki)
  • jajek (4 szt.)
  • oleju, np. kokosowego (3/4 szklanki)
  • miodu (kilka łyżek)
  • proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sody (1 płaska łyżeczka)
  • cynamonu (1 łyżeczka)
  • pokrojonych orzechów włoskich (1 szklanka)
  • soli (pół łyżeczki)

Jajka ubijamy mikserem – oddzielnie białka i żółtka. Do żółtek dodajemy miód. Następnie mieszamy obie masy i powoli dolewamy oleju. Nie przestając mieszać, stopniowo wsypujemy do ciasta mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.  Kiedy masa stanie się gęsta, dodajemy do niej cynamon. Dopiero na samym końcu (nie miksując) wsypujemy startą marchewkę oraz pokrojone orzechy. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *