użycie czarnuszki na pieczywie

Czarnuszka – właściwości lecznicze i zastosowanie

Czarnuszka to roślina uprawna, chociaż przez to, że miejscami dziczeje, traktowana bywa jako chwast. Jej lecznicze właściwości doceniają od lat mieszkańcy Indii, krajów arabskich ale także i Europy.

Dziś na drugie śniadanie Body Chief serwuje pastę jajeczną z czarnuszką. Dlaczego warto dodawać czarnuszkę do potraw? Dlaczego jest uznana za superfood? Jakie ma wyjątkowe zastosowanie i właściwości?

Czarnuszka dla urody

Uznaje się, że czarnuszka ma pozytywny pływ na cerę. Zewnętrzne napary są często zalecane do domowego leczenia trądziku i atopowego zapalenia skóry. Dodatkowo sprawdzają się w leczeniu innych problemów skórnych, bo wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

Czarnuszka przy walce z nowotworem

Bogaty skład czarnuszki jest przedmiotem wielu badań pod względem działania pomocnego w walce z nowotworami. Aktywny składnik nasion czarnuszki – najczęściej poddawany badaniom tymochinon, wykazuje działanie hamujące lub nawet zmniejszające wzrost komórek nowotworowych, czyli chemoprewencyjne.  

Badania nad właściwościami antynowotworowymi czarnuszki nadal trwają, a dotychczasowe wyniki są obiecujące. Należy mieć natomiast świadomość tego, że jeszcze nie przeprowadzono badań klinicznych, które potwierdzają to działanie wśród ludzi.  

Czarnuszka przy cukrzycy

Olej z czarnuszki podawany przez kilkanaście tygodni osobom z cukrzycą typu II przyczynił się do zmniejszenia poziomu insuliny, insulinooporności oraz wzrostu cholesterolu HDL.

Jednak terapia olejem podczas badań była połączona z innymi filarami leczenia cukrzycy takimi jak dieta, aktywność i odpowiednia farmakoterapia. Olej czarnuszki sprzyja kontroli poziomu cukru we krwi, ale nie można przy tym zapominać o właściwym leczeniu.

Jak podawać i jeść czarnuszkę?

Choć smak czarnuszki nie jest taki sam jak smak pieprzu to stosowana jest jako zamiennik dla tych, którzy z pewnych względów nie powinni go używać. W daniach Body Chief czarnuszkę można spotkać jako element sałatek czy past do chleba.

Nasiona czarnuszki dodają ciekawy posmak szczególnie w modrej kapuście. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie imbiru w zupie marchewkowej. Można nimi także posypać pastę, serek lub humus na kanapkach.

Czarnuszkę można dodać do ciast, zdrowych panierek czy stworzyć z jej użyciem zdrowe krakersy. Należy pamiętać, że maksymalna porcja czarnuszki dla dorosłej osoby to łyżeczka dziennie.

Olej z czarnuszki to złoto w płynie, który ma lekko korzenny smak, jest gęsty o raczej ciemnym kolorze. Dodać go można sałatek, surówek czy mięs. Najważniejsze, aby przyjmować go tylko na zimno, w przeciwnym wypadku traci swoje właściwości.  

A Ty w jakiej postaci lubisz czarnuszkę? Podziel się w komentarzu!

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.