gofry z domową nutellą miedzynarodowy dzień nutelli

Dziś Międzynarodowy Dzień Nutelli! + przepis na zdrową Nutellę

Raczej nie znamy osoby, która nie wie co to Nutella. Krem ekspresowo zdobył popularność w Europie i podbijał kolejne, zagraniczne rynki dlatego 5 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Nutelli!

Jego popularność stała się tak duża, że 5 lutego w 2007 roku blogerka Sara Rosso zaproponowała, by w kalendarzu pojawił się dzień, który zjednoczy wszystkich miłośników słodkiego kremu – Międzynarodowy Dzień Nutelli.

Na Facebooku profil Nutelli zrzesza przeszło 30 milionów osób. Kochają ją dzieci, ale również dorośli.

miłośników kremu jest tak dużo, że nie dziwią nowe zastosowania kremu. Nie tylko smaruje się nią chleb – Nutella idealnie sprawdza się do pieczenia ciast lub jako dodatek, np. do naleśników. Poza tym, kto z nas nie wyjadał jej prosto ze słoika?

Jak zaczęła się historia Nutelli?

W 1946 roku włoski cukiernik Pietro Ferrero opracował recepturę kremu z orzechów laskowych, cukru oraz kakao. W ten sposób rozwiązał problem z zaopatrzeniem w kakao po wojnie. Pięć lat później na bazie tego pomysłu powstała SuperCrema, którą z łatwością można było posmarować kromkę chleba.

Dzieło Pietro stało się tak popularne, że we Włoszech wprowadzono nową usługę – smarowanie. Choć brzmi to absurdalnie i niewiarygodne, klienci przychodzili z własnymi kromkami chleba, żeby tylko móc posmarować je kremem.

Jednak za powstanie znanej nam Nutelli możemy dziękować synowi Pietro – Michele’owi Ferrero. To jemu udało się udoskonalić recepturę i stworzyć pierwszy na świecie słoik Nutelli. W Polsce zaczęto sprzedawać ją dopiero w 1994 roku.

Kontrowersyjny skład Nutelli

Niestety, za idealnym smakiem tego kremu, kryją się nie tylko orzechy i kakao, ale przede wszystkim cukier. Ponadto olej palmowy, mleko w proszku oraz wanilina.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaalarmował, podając oświadczenie, że olej palmowy spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy – szczególnie dla dzieci. W składzie Nutelli jest go około 30%, przez co ludzie zaczęli wątpić w jakość czekoladowo-orzechowego kremu.

Czy istnieje dietetyczna Nutella?

Prawda jest taka, że to olej palmowy odpowiada za konsystencję kremu. Cukier powoduje, że orzechy laskowe i kakao zyskują dobry, słodki smak. Dlatego firma Ferrero zapowiedziała już, że nie przewiduje żadnych zmian w recepturze.

Być może, we własnym zakresie, nie uda się nam zrobić produktu, który smakowałby identycznie jak Nutella, ale jej zamiennik również może być smaczny, a co ważniejsze – mniej tłusty i niezdrowy!

Przepis na prostą domową Nutellę

Całe szczęście wykonanie domowego kremu nie jest wcale aż tak trudne, a przepisów jest naprawdę dużo.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanki orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Na początku prażymy orzechy na suchej patelni do czasu, w którym skórka zacznie odchodzić. Następnie musimy je dokładnie oczyścić – aby pozbyć się wszystkich skórek. Później blendujemy orzechy. Po otrzymaniu orzechowej miazgi, mieszamy ją z resztą składników. Całość miksujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (głaska, kremowa masa). Przygotowany krem powinniśmy przechowywać w lodówce.

junior box menu body chief nutella

Body Chief najmłodsi świętują od rana!
W diecie Junior w swoich paczkach do szkoły znajdą dziś kanapki z domową Nutellą i konfiturą morelową.

Smakowało? 🙂

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.