Dzień Żelków: jak powstały, z czego się składają i jak w prosty sposób przygotować zdrowszą wersję

Żelki to szczególny rodzaj galaretek. Stały się popularne na całym świecie, m.in. za sprawą niemieckiej firmy Haribo, która nieprzerwanie produkuje słodycze od 1920 roku. Skąd to zamiłowanie do żelków?

Obecnie na rynku znajdziemy żelki w niemal każdym kształcie i kolorze. Pewnie dlatego cieszą się tak olbrzymim zainteresowaniem – przykuwają naszą uwagę swoim wyglądem. Poza tym, to nie mleczna czekolada, więc odnosimy wrażenie, że nie są wcale aż tak kaloryczne. Jednak skład żelków nie jest tak kolorowy jak mogłoby się wydawać.

Z czego powstają żelki?

Podstawowymi produktami w wytwarzaniu żelków jest syrop glukozowy, cukier oraz żelatyna. Dodatki uzależnione są od smaku, jaki chcą uzyskać producenci, mogą to być np.: soki owocowe, naturalne lub sztuczne barwniki i aromaty, regulatory kwasowości. Czasem dodaje się do nich również skrobię, kwas cytrynowy czy olej roślinny.  Na gotowe żelki nakłada się warstwę wosku (pszczelego), aby zachować ich kształt oraz zapewnić odpowiedni połysk.

Komu możemy zawdzięczać recepturę żelków?

Wbrew pozorom, to nie Hans Riegel (właściciel Haribo) wymyślił żelki. Pojawiły się 60 lat wcześniej w Anglii. Hans udoskonalił tę recepturę i w 1922 roku nadał żelkom kształt tańczącego misia. Inspiracją do wymyślenia takiej formy były jarmarki oraz cyrki. Na podwalinach słodyczy stworzonej przez Hansa Riegela powstał popularny dziś na całym świecie „złoty miś” Haribo.

Czy żelki mogą być zdrowe?

Na rynku dostępne są teraz żelki bezglutenowe, pozbawione żelatyny czy o ograniczonej zawartości cukru. Jednak najlepiej wykonać je samodzielnie w domu. Przepisy są naprawdę proste, a dzięki temu mamy pełną kontrolę nad składem oraz smakiem.

Potrzebujesz:

– wybranych przez siebie owoców (2-3 szklanki)

– soku – domowej roboty lub kupnego (2-3 szklanki)

– żelatyny (5 łyżek żelatyny) lub agar-agar – substancji żelującej pochodzenia roślinnego (3 łyżeczki)

– miodu (1-2 łyżki)

 Masę na żelki najlepiej przygotowywać w rondlu – wlewamy do niego sok oraz wsypujemy owoce i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Owoce muszą zrobić się miękkie, wówczas dodajemy miodu i mieszamy, aby się rozpuścił. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski i blendujemy do momentu, w którym zrobi się gładka. Dopiero wtedy dodajemy żelatyny lub agaru. Najlepiej dodawać po jednej łyżeczce i za każdym razem dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Jeśli mieszanie nie wystarcza, możemy ponownie zblendować masę. Następnie przelewamy masę do płaskiego, szklanego naczynia lub do formy na kostki lodu i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut (do godziny).

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.