Jak jeść zdrowo, gdy absolutnie nie masz czasu na gotowanie?

Wszyscy kochają ideę zdrowego odżywiania, ale wprowadzenie planu w życie jest już trudniejsze.  Łatwiej powiedzieć, niż zrobić. Między pracą na pełen etat, opieką nad rodziną i innymi codziennymi czynnościami, postawienie zdrowego posiłku na stole może być ostatnią rzeczą, o której myślisz. Dobrą wiadomością jest to, że istnieje mnóstwo sposobów na proste posiłki, które są szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Wystarczy trochę planowania i kilka prostych technik gotowania.

Brak planu to zły plan

Posiadanie planu żywienia jest niezbędne do przejęcia kontroli nad swoją kuchnią. Wygospodarowanie 30 minut tygodniowo na to, aby zastanowić się, co masz zamiar gotować przez następny tydzień, może zaoszczędzić ci wysiłku w kolejnych dniach. Planując posiłki pomyśl, jakie główne potrawy przygotujesz, w które dni zjesz resztki z dnia poprzedniego, a kiedy zjesz na mieście. Staraj się gotować co najmniej trzy razy w tygodniu. Pamiętaj, aby zaplanować, co zamierzasz kupić w sklepie spożywczym, aby uniknąć dodatkowych wypraw do marketu w ciągu tygodnia.

Wykorzystaj swoją zamrażarkę

W weekendy skorzystaj z wolnego czasu i posiedź dłużej w kuchni. Jest mnóstwo produktów, które możesz przygotować w gigantycznych partiach i zamrozić w mniejszych porcjach do późniejszego wykorzystania. Szczególnie dobrze do mrożenia nadają się potrawy, takie jak klopsiki mięsne i sałatki z makaronem.

Miej łatwe składniki śniadaniowe

Czasami zdarza się, że śniadanie jesz biegnąc od garderoby do drzwi wyjściowych. Jeśli rano próbujesz równocześnie zająć się swoją rodziną i przygotować do pracy, może być trudno zrównoważyć wszystkie twoje obowiązki i wygospodarować czas na zdrowe śniadanie.

Pomocne będzie posiadanie pod ręką kilku zdrowych produktów, które można łatwo wymieszać i dopasować do różnych pomysłów na śniadanie, m.in.:

– pełnoziarniste płatki zbożowe zawierające mniej niż 9g cukru na porcję,

– płatki owsiane instant (kup odmiany proste, abyś mógł kontrolować cukier i kalorie),

– świeże owoce, takie jak: jabłka, banany, pomarańcze i jagody, które są łatwe do jedzenia nawet w drodze,

– niskotłuszczowe i niskosłodzone produkty mleczne, takie jak mleko i jogurt grecki,

– surowe orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe itp.,

– nasiona, np. len i chia, które można mieszać ze zbożami lub koktajlami,

– ekologiczne jaja z wolnego wybiegu,

– kiełki, pełnoziarniste lub bezglutenowe pieczywo, bułeczki,

– masło roślinne i olej kokosowy do gotowania i pieczenia.

Dzięki tym produktom możesz przygotować dziesiątki różnych posiłków na śniadanie. Wrzuć grecki jogurt, jagody i nasiona chia do blendera, aby uzyskać zdrowy koktajl, którego zrobienie zajmuje pięć minut. Pełnoziarniste płatki z odrobiną mleka krowiego lub z mlekiem migdałowym, posiekane orzechy włoskie i pokrojony banan to bogaty w błonnik posiłek, który z pewnością zapewni ci uczucie sytości z rana. Jeśli lubisz zjeść coś bardziej konkretnego, to ugotowanie jajek na twardo będzie fantastycznym sposobem na spalanie tłuszczu przed południem.

Kluczem do zrobienia prostego śniadania jest posiadanie wielu tych produktów pod ręką, dzięki czemu zawsze będziesz cieszył się na ten najważniejszy posiłek dnia.

Jedzenie rozsądnie i zdrowo nie musi być żmudnym zadaniem. Posiadanie arsenału przepisów, składników i prostych wskazówek kulinarnych może sprawić, że twój dzień wypełni się zdrowym, bogatym pożywieniem. Wyposaż się w odpowiednie narzędzia do podejmowania zdrowych wyborów każdego dnia!

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top