krojenie pizzy

Świętujemy Dzień Pizzy! + przepis na dietetyczną pizzę

Co to za potrawa? Lubią ją duzi i mali. Aż 62% Polaków je je raz w miesiącu. Dzieli internet na pół przez dodanie ananasów. To danie podbiło serca całego świata.  TAK! To PIZZA! 9 luty to międzynarodowy dzień pizzy! 

dietetyczna pizza

Skąd pochodzi Pizza?

Słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „picea”, które oznacza po prostu placek powstały z wody i mąki. Takim plackiem żywili się biedni mieszkańcy Neapola. 

Sytuacja zmieniła się dopiero w XVII wieku – wówczas do pizzy dodano sos pomidorowy, który do teraz pozostał jej nieodłącznym składnikiem. Wtedy danie docenili również zamożniejsi mieszkańcy Włoch.

Słynna pizza neapolitańska powstała w 1889 roku. Przyrządził ją Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej. Składała się z sosu pomidorowego, mozzarelli oraz bazylii. Tak dobrane dodatki miały symbolizować barwy włoskiej flagi – czerwień, biel i zieleń. Do tej pory znajdziemy tę pozycję w menu każdej włoskiej restauracji – Margherita. 

10 ciekawostek o Pizzy, dzięki którym zabłyśniesz w towarzystwie

  • W Mc Donald’s sprzedawano pizzę! W 1989 roku w najpopularniejszej sieci fast food – McDonald – sprzedawano pizzę. Jednak nie zadomowiła się tam na długo. Jej wypiekanie trwało 11 minut, co nie wpisywało się w ideę szybkiej obsługi.
  • Neapol szczyci się daniem do tego stopnia, że otworzono tam muzeum pizzy. Poznamy tam historię jej powstania oraz specyfikę wypieku w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. W muzeum znajduje się również fotogaleria, przedstawiająca gwiazdy, m.in.: Sophia Loren, które próbują neapolitańskiego przysmaku.
  • Najstarsza pizzeria świata znajduje się w Neapolu. Antica Pizzeria Port’Alba, bo tak się nazywa, została otworzona w 1830 roku i funkcjonuje do dzisiaj.
  • Hawajska ma niewiele wspólnego z Hawajami. W rzeczywistości tę recepturę opracował Grek w Kanadzie.
  • Kto je najwięcej pizzy? Statyski są szokujące. Włosi i Amerykanie wcale nie przodują w statystykach dotyczących liczby spożywanych pizz. Najwięcej włoskiego specjału jedzą w Norwegii oraz w Niemczech.
  • Jesli już mowa o Amerykanach.. Przodują w innej kategorii… Rocznie zjadają 114 000 TON pepperoni, a 40% z nich jada pizzę przynajmniej raz na tydzień.
  • W Japonii króluje dość nietypowa pizza – z kalmarami, majonezem, ziemniakami i bekonem.
  • Najdroższą pizzę zjemy w kanadyjskiej restauracji. Za jeden kawałek zapłacimy aż 450$. Co na niej znajdziemy? Kawałki homarów, wędzonego łososia, krewetki, czarne dorsze z Alaski i rosyjski kawior Osetra.
  • Największa na świecie okrągła pizza miała średnicę ok. 40 metrów. Była bezglutenowa i ważyła ponad 23 tony! 
  • Najdłuższa z kolei miała ok. 1600m długości.  Przy jej przygotowaniu pracowało ponad 80 kucharzy, a do ułożenia potrzebowane 800 stolików. 
pizza na diecie przepis

Pizza na diecie? Żaden problem!

Pytanie, które zadaje sobie większość jej miłośników, przebywających na diecie. Trudno zrezygnować na dobre z ulubionej potrawy, natomiast te dostępne w restauracjach często są zbyt kaloryczne, by swobodnie po nie sięgnąć. Niektóre firmy wprowadzają do oferty fit pizzę, ale można wykonać ją samodzielnie i mieć frajdę z rodziną i przyjaciółmi.

Potrzebujesz:

  • czterech jajek
  • 12 łyżek otrębów owsianych
  • 4 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
  • soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 plastrów chudej szynki (drobiowej lub z indyka)
  • przecieru pomidorowego
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • ziół (bazylia, oregano itp.)
  • dużej cebuli
  • dwóch ząbków czosnku
  • 6 pieczarek
  • pomidora

KROKI:

  1. Jajka zmieszaj z serkiem oraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj otręby i mieszaj dalej. Przygotowaną masę odstaw na bok (na przynajmniej 15 minut), aby zdążyła zgęstnieć.
  2. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i rozgnieć czosnek – wrzuć na patelnię, zalej łyżką wody i duś pod przykryciem.
  3. Zgęstniałą masę na ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nie musimy dodawać tłuszczu). Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  4. Do cebuli oraz czosnku dodaj szklankę przecieru pomidorowego, paprykę oraz zioła i dusimy przez kilka minut. Następnie posmaruj upieczone ciasto przygotowanym przecierem, a na wierzch połóż pokrojone plastry szynki, pieczarek oraz pomidorów lub inne ulubione składniki. Podpiecz jeszcze przez kolejne 10 minut.

Zrób zdjęcie i koniecznie pochwal się pizzą na blog@bodychief.pl, a potem podziel się z rodziną i przyjaciółmi, bo z bliskimi pizza smakuje najlepiej!

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.