Miód – zaskakujące fakty, które musisz poznać

Od najdawniejszych czasów miód był używany jako produkt spożywczy oraz pomoc w różnego rodzaju chorobach. Jest bardzo bogaty w dobre związki roślinne i oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka faktów na temat miodu, które musisz poznać.

1. Miód zawiera niektóre składniki mineralne

Miód to słodki, gęsty płyn wytwarzany przez pszczoły miodne. Pszczoły zbierają bogaty w cukier nektar kwiatów. Następnie wewnątrz ula wielokrotnie konsumują, trawią i zwracają nektar. Produktem końcowym jest miód, płyn, który ma służyć pszczołom jako przechowywany pokarm. Zapach, kolor i smak zależą od rodzaju kwiatów, które odwiedzają pszczoły. Odżywczo 1 łyżka miodu (21 gramów) zawiera 64 kalorie i 17 gramów cukru, w tym fruktozę, glukozę, maltozę i sacharozę. Nie zawiera praktycznie żadnego błonnika, tłuszczu ani białka.

2. Miód wysokiej jakości jest bogaty w przeciwutleniacze

Miód wysokiej jakości zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy. Obejmują one fenole, enzymy i związki takie jak flawonoidy i kwasy organiczne. Naukowcy uważają, że połączenie tych związków daje miodowi siłę przeciwutleniającą. Co ciekawe, badania wykazały, że miód gryczany zwiększa wartość antyoksydacyjną krwi. Przeciwutleniacze są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem zawałów serca, udarów i niektórych rodzajów nowotworów. Mogą również wpływać na zdrowie oczu.

3. Jest „mniej zły” niż cukier dla diabetyków

Zdania dotyczące spożywania miodu przez diabetyków są podzielone. Z jednej strony może pomóc niektórym czynnikom ryzyka typowym dla diabetyków – np. obniża poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów i stanów zapalnych oraz podwyższa poziom cholesterolu HDL („dobrego”). Z drugiej strony może zwiększyć poziom cukru we krwi, choć nie tak dużo jak rafinowany cukier. Tak więc miód może być „mniej szkodliwy” niż rafinowany cukier dla diabetyków, jednak nadal jest to coś, co powinni spożywać ostrożnie.

4. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Ciśnienie krwi jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób serca, a miód może pomóc w jego obniżeniu. Jest tak, ponieważ zawiera związki przeciwutleniające, które zostały połączone z działaniami obniżającymi ciśnienie krwi. Badania na szczurach i ludziach wykazały niewielkie obniżenie ciśnienia krwi w wyniku spożywania miodu.

5. Pomaga poprawić poziom cholesterolu

Wysokie stężenie cholesterolu LDL jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Odgrywa ważną rolę w miażdżycy i gromadzeniu tłuszczu w tętnicach, które mogą prowadzić do ataków serca i udarów mózgu. Co ciekawe, kilka badań wykazało, że miód może obniżyć poziom cholesterolu.

6. Może obniżać trójglicerydy

Podwyższone stężenia trójglicerydów we krwi są kolejnym ważnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Są także kluczowym objawem odporności na insulinę – głównym czynnikiem powodującym cukrzycę typu 2. Poziomy trójglicerydów mają tendencję do wzrostu na diecie bogatej w cukier i rafinowane węglowodany. Wiele badań łączy regularne spożycie miodu z niższymi poziomami trójglicerydów, zwłaszcza gdy jest on stosowany do zastąpienia cukru.

7. Zawiera przeciwutleniacze

Miód jest bogatym źródłem fenoli i innych związków przeciwutleniających. Wiele z nich wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Mogą pomóc rozszerzać tętnice w sercu, zwiększając przepływ krwi. Ponadto, mogą pomóc osobom zmagającym się z powstawaniem zakrzepów krwi, niebezpiecznych dla zdrowia i mogących prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

8. Pomaga w gojeniu się oparzeń i ran

Nakładanie miodu na skórę było używane do leczenia ran i oparzeń od czasów starożytnego Egiptu, niektórzy korzystają z tego sposobu do dziś. Miód jest najbardziej skuteczny w gojeniu delikatnych oparzeń i ran, które uległy zakażeniu po operacji. Jest również skutecznym lekiem na cukrzycowe owrzodzenia stóp, które są bardzo poważnymi powikłaniami i mogą prowadzić do amputacji. Naukowcy są przekonani, że jego moc uzdrawiania wynika z jego działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego, a także ze zdolności do odżywiania otaczających tkanek. Co więcej, może pomóc w leczeniu innych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, hemoroidów i zmian opryszczkowych.

9. Leczy kaszel

Kaszel jest częstym problemem u osób z infekcjami górnych dróg oddechowych. Może wpływać na sen i jakość życia, zarówno dla dzieci, jak ich rodziców. Jednak główne leki na kaszel nie zawsze są skuteczne i mogą powodować działania niepożądane. Co ciekawe, miód może być lepszym wyborem. Badania wskazują, że jest bardzo skuteczny. Niemniej jednak nigdy nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym.

10. Jest zdrowy, ale wciąż bogaty w kalorie i cukier

Miód to smaczna, zdrowsza alternatywa dla cukru, pod warunkiem, że jest to produkt wysokiej jakości. Mimo wszystko należy pamiętać, że trzeba go spożywać z umiarem, ponieważ jest bogaty w kalorie i glukozę. Korzyści z miodu są najbardziej widoczne, gdy zastępuje się nim inny niezdrowy środek słodzący.

Podsumowując: miód jest „mniej szkodliwym” środkiem słodzącym – z pewnością zdrowszym od cukru i słodzików – ale w nadmiarze może nam zaszkodzić.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.