Mycie owoców i warzyw – czy robisz to prawidłowo?

Czy ci się to podoba czy nie, w owocach i warzywach, które przynosisz do domu ze sklepu, mogą być obecne pestycydy. Są one stosowane przede wszystkim w trakcie uprawy, a w niektórych przypadkach mogą zalegać jako pozostałości.

Ostatnio wiele grup społecznych i organizacji pozarządowych przeprowadziło losowe testy na owocach i warzywach i znalazło w nich niedopuszczalnie wysokie ilości pozostałości pestycydów. Spożywanie tych chemicznych środków jest bardzo niebezpieczne dla twojego organizmu; wysokie poziomy pozostałości pestycydów mogą być wystarczająco toksyczne, by prowadzić do zmian rakotwórczych, mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego i rozrodczego, wady wrodzone i poważne zaburzenia układu odpornościowego.

Rządy podejmują kroki mające na celu uwrażliwienie rolników i sprzedawców na skutki uboczne stosowania pestycydów, ale eksperci sugerują, aby konsumenci badali alternatywy, takie jak żywność ekologiczna. Sama obecność pozostałości pestycydów w żywności nie oznacza, że kupowane przez ciebie warzywa i owoce stanowią duże zagrożenie dla zdrowia; należy bardzo uważać na to, co kupujesz i skąd je kupujesz, ale przede wszystkim powinieneś podjąć pewne kroki w celu zminimalizowania wszelkiego rodzaju szkód zdrowotnych. Oto trzy proste sztuczki, które możesz wypróbować w domu: od dziś myj owoce i warzywa w prawidłowy sposób.

Dokładnie myj wszystkie owoce i warzywa po przyniesieniu ich ze sklepu. Opłukanie ich w roztworze 2% słonej wody usunie większość kontaktowych pozostałości pestycydów, które normalnie pojawiają się na powierzchni warzyw i owoców. Prawie 75 do 80 procent pozostałości pestycydów usuwa się przez mycie zimną wodą. Ponadto, bardziej szczegółowo i skrupulatnie zajmij się takimi owocami i warzywami, jak:  winogrona, jabłka, guawa, śliwki, mango, brzoskwinie i gruszki oraz warzywa, takie jak pomidory, ponieważ mogą zawierać więcej pozostałości w zagłębieniach i szczelinach.

Moczenie w roztworze octu

Przygotuj roztwór w stosunku ocet 10% i woda 90%, dokładnie wymieszaj i zanurz w nim swoje warzywa i owoce. Myj je w roztworze, a następnie dokładnie spłucz zwykłą chłodną wodą. Bądź ostrożny podczas mycia owoców, m.in. jagód i tych z cienką skórką, ponieważ roztwór może uszkodzić ich porowatą zewnętrzną powierzchnię.

Myj i obieraj

Włóż owoce i  warzywa do ciepłej wody na krótki czas, co powinno usunąć resztki środków chemicznych. Obieranie skórki to kolejny skuteczny sposób usuwania pozostałości i jest wysoce zalecany, szczególnie gdy w szczelinach owocu mogą znajdować się pozostałości. Ta sama zasada obowiązuje również podczas gotowania kurczaka lub innego mięsa – odetnij nadmiar tłuszczu i skóry, ponieważ mogłaby ona wchłonąć niepożądane pozostałości pestycydów.

A czy ty prawidłowo myjesz owoce i warzywa?

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.