Mrożonki – sposób na nie marnowanie jedzenia

Uważasz, że jedyne słuszne jedzenie, to świeżo przygotowane, najlepiej na parę minut przed wyłożeniem na talerz? Niekoniecznie musi tak być. Dlatego nie musisz czuć wyrzutów sumienia, jeśli jedynym dniem, w którym masz czas na gotowanie, jest sobota i właśnie wtedy pakujesz dania do pojemników i zamrażasz na cały tydzień. Istnieje wiele zalet zamrażania pożywienia, oto niektóre z nich.

Żywność mrożona = mniej odpadów w gospodarstwach rolnych i domowych

Dzieje się tak dlatego, że można zarządzać dystrybucją zamrożonej żywności. Żaden produkt nie zgnije. Nie ma ryzyka nadwyżki podaży. Nie notuje się strat, a przecież nie cierpimy, gdy jedzenie się marnuje! Ta sama zasada obowiązuje w gospodarstwie domowym. Każdy nadmiar owoców, warzyw lub gotowych potraw, których wiesz, że nie dasz rady zjeść zanim się zepsują, powinien wylądować w zamrażalce. Dzięki temu w twoim domu nic się nie zmarnuje!

Mrożonki nie gniją

Oznacza to, że można je przewozić w całym kraju, a nawet pomiędzy państawmi, przechowywać w supermarketach i w domach przez wiele miesięcy. Mniejsza degradacja, mniej odpadów, więcej korzyści.

Mrożonki są często bardziej pożywne

Zamrażanie zatrzymuje rozkładanie enzymów, szczególnie w warzywach bogatych w skrobię, takich jak groch i kukurydza. Ponadto, witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak C i niektóre  witaminy z grupy B niszczeją w świeżych produktach. Zielony groszek traci aż 51 procent witaminy C w ciągu 48 godzin od zebrania. Natomiast groszek zamrożony natychmiast po zebraniu, po rozmrożeniu będzie tak bogaty w witaminy jak świeży.

Mrożonki zawierają mniej pestycydów

Mycie i blanszowanie w celu przygotowania warzyw do zamrożenia usuwa lub niszczy około 80-90% pozostałości pestycydów, zgodnie z Amerykańskim Stowarzyszeniem Producentów Żywności. Więc jeśli nie możesz pozwolić sobie na warzywa lub owoce ekologiczne, mrożonki będą najlepszą opcją.

„Świeża ryba” i tak jest zamarznięta … i okazuje się mniej świeża

W supermarketach najlepiej wybierać mrożone ryby, ponieważ proces mrożenia przechodzą jeszcze na morzu – dzięki temu są świeższe. Konsumenci bardzo często decydują się na kupno tzw. „świeżych” ryb, ponieważ wydają im się zdrowsze. W rzeczywistości producenci zwykle rozmrażają owoce morza i ryby, aby za takie uchodziły, co oznacza, że stają się one bardziej nietrwałe i prawdopodobnie zepsują się szybciej, niż byśmy tego oczekiwali.

Nie zapomnijmy o kwestii wygody!

Mrożone obiady dają zapracowanym ludziom sposób na przygotowanie dla siebie i swoich rodzin zdrowych posiłków w ciągu kilku minut. Żywność mrożona przeszła długą drogę: od przetworzonych mięs, mączystych tłuczonych ziemniaków i papkowatych warzyw. Producenci opracowali udoskonalone techniki przygotowywania, przechowywania i ponownego podgrzewania w celu uzyskania zdrowych, aromatycznych potraw i przystawek dla smakoszy. Mrożone posiłki pozwalają również na spożywanie jedzenia, którego zwykle byśmy nie spróbowali, na przykład potraw etnicznych sprowadzanych z daleka lub żywności, na którą nie byłoby nas stać, gdybyśmy kupowali ją w świeżej formie.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.