Nie cierpisz, gdy jedzenie się marnuje? Zaprzyjaźnij się z mrożonkami!

Uważasz, że jedyne słuszne jedzenie, to świeżo przygotowane, najlepiej na parę minut przed wyłożeniem na talerz? Niekoniecznie musi tak być. Dlatego nie musisz czuć wyrzutów sumienia, jeśli jedynym dniem, w którym masz czas na gotowanie, jest sobota i właśnie wtedy pakujesz dania do pojemników i zamrażasz na cały tydzień. Istnieje wiele zalet zamrażania pożywienia, oto niektóre z nich.

Żywność mrożona = mniej odpadów w gospodarstwach rolnych i domowych

Dzieje się tak dlatego, że można zarządzać dystrybucją zamrożonej żywności. Żaden produkt nie zgnije. Nie ma ryzyka nadwyżki podaży. Nie notuje się strat, a przecież nie cierpimy, gdy jedzenie się marnuje! Ta sama zasada obowiązuje w gospodarstwie domowym. Każdy nadmiar owoców, warzyw lub gotowych potraw, których wiesz, że nie dasz rady zjeść zanim się zepsują, powinien wylądować w zamrażalce. Dzięki temu w twoim domu nic się nie zmarnuje!

Mrożonki nie gniją

Oznacza to, że można je przewozić w całym kraju, a nawet pomiędzy państawmi, przechowywać w supermarketach i w domach przez wiele miesięcy. Mniejsza degradacja, mniej odpadów, więcej korzyści.

Mrożonki są często bardziej pożywne

Zamrażanie zatrzymuje rozkładanie enzymów, szczególnie w warzywach bogatych w skrobię, takich jak groch i kukurydza. Ponadto, witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak C i niektóre  witaminy z grupy B niszczeją w świeżych produktach. Zielony groszek traci aż 51 procent witaminy C w ciągu 48 godzin od zebrania. Natomiast groszek zamrożony natychmiast po zebraniu, po rozmrożeniu będzie tak bogaty w witaminy jak świeży.

Mrożonki zawierają mniej pestycydów

Mycie i blanszowanie w celu przygotowania warzyw do zamrożenia usuwa lub niszczy około 80-90% pozostałości pestycydów, zgodnie z Amerykańskim Stowarzyszeniem Producentów Żywności. Więc jeśli nie możesz pozwolić sobie na warzywa lub owoce ekologiczne, mrożonki będą najlepszą opcją.

„Świeża ryba” i tak jest zamarznięta … i okazuje się mniej świeża

W supermarketach najlepiej wybierać mrożone ryby, ponieważ proces mrożenia przechodzą jeszcze na morzu – dzięki temu są świeższe. Konsumenci bardzo często decydują się na kupno tzw. „świeżych” ryb, ponieważ wydają im się zdrowsze. W rzeczywistości producenci zwykle rozmrażają owoce morza i ryby, aby za takie uchodziły, co oznacza, że stają się one bardziej nietrwałe i prawdopodobnie zepsują się szybciej, niż byśmy tego oczekiwali.

Nie zapomnijmy o kwestii wygody!

Mrożone obiady dają zapracowanym ludziom sposób na przygotowanie dla siebie i swoich rodzin zdrowych posiłków w ciągu kilku minut. Żywność mrożona przeszła długą drogę: od przetworzonych mięs, mączystych tłuczonych ziemniaków i papkowatych warzyw. Producenci opracowali udoskonalone techniki przygotowywania, przechowywania i ponownego podgrzewania w celu uzyskania zdrowych, aromatycznych potraw i przystawek dla smakoszy. Mrożone posiłki pozwalają również na spożywanie jedzenia, którego zwykle byśmy nie spróbowali, na przykład potraw etnicznych sprowadzanych z daleka lub żywności, na którą nie byłoby nas stać, gdybyśmy kupowali ją w świeżej formie.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.